Mini Love Story: Saya Cintakan Awak: Episode 3

Tuesday, November 2, 2010

"alamak rupa-rupanya..Adam tuu ank aunty Mariam..jdi nie rumah Dato'Kamal..hadoii mati larr ak lau Adam ceritakan apa yg ak daa bwt kt pejabat tdi"
hoho~

"nanti dulu Adam..mana adeq kamu..Aisha.."
"alamak mama, Adam..Adam..errr.."
"x payah lar kamu nk tnjuk muka sposen kamu kt sini..naseb baek Cik Lyn ada"            

"Lyn, mksud mama"
"Lyn kenalkan nie ank aunty, Adam"
"auh jadi awk lar yg amik adeq sy.thanks tau"

adam menghulurkan tgnnya..

"ishh berlagak baik pulak bdk nie ngn ak..x kn dia da lupa kejadian di pejabat tdi..lgi stu...dia cm bwt2x x kenal jea ak..argghh lantaklarr..'

“hehe.yea yea” (kene lar ak senyum kt bdk sewel nie..terpaksa beb..mk dia ad kt depan tuu~)

"Aunty, Lyn balik dulu lar yea..sb nk kemas brg..sok Lyn igt nk balik tgk mak"

selepas bersalam Lyn terus pulang.,
keayuan dan kesopanan lyn serta budi baik Lyn benar2x memukau aunty Mariam..mula lar dlm pale nyeer..berangan2x..bermenantukan Lyn..
"aishh apa lar ak nie..bdk bru kenal jea..tatau lagi asl usulnya..huhu"

Adam meniarap ats katil.tukar bju pon tidak lagi..dia termenung jauh..tiba2x fikirannya melayang ke arah Lyn...tringat plak...dia menengking Lyn..dan org yg dia tengking sebenarnya org yg anta adeq dia pulang ke rumah..lau bukan kerana dia..entah hilang kemana adeq kesayangan dia tu..huhu..tiba-tiba..timbul rasa ingin memohon maaf kepada Lyn..dia x patot layan Lyn mcm tuu..huhu..

 esoknya..seperti biasa dia kepejabat..hari nie awal plak dia ke pejabat...sb dlm pale otak dia, dia nk mohon maaf kepada Lyn..tp bila di lihat di meja Lyn kosong..


Cik Linda, menghulurkan surat perletakan jawatan Lyn kepada Encik Adam.katanya Lyn dah pulang ke kg Cik Siti Wan Kembang (Negeri Kelantan).

“lar yea ka..jadi betul lar dia dah letak jawatan”

“a’ah”

“hmm sy nk awk call dia skrg..suruh dia balik kerja!! Kalau x..awk sy pecat..faham!!

“tp Encik Adam, Cik Lyn dah balik kg”

“arghh sy x kira”

.......
Keesokan harinya:
Adam masuk pejabat seperti biasa. Dilihatnya..ad seseorg yg sedang menyusun fail2x di meja Lyn..
“haha..ak daa agak daa..bdk tuu mesti balik kerja..hehe..dia bukannya bleh hidup tanpa ak..
ehh kenapa tanpa ak plak..ak bukannya ada kene mengena dgn dia..arghh..
buat cool buat cool”

“ Lyn dtg bilik sy skrg”

“Selamat pagi Encik Adam, saya Liana..setiausaha baru Encik Adam”

“ha, oi sape pandai2x suh ko jdi setiausaha ak ha?”

“maafkan saya Encik Adam, Dato’ Kamal yg melantik sy”

Adam meraut mukanya..dan terus menuju ke biliknya.

........

Malam tu, adam resah..entah kenapa..dia ashik terbayang-bayangkan muka Lyn..sedangkan bdk tu..just tolong hantar adeq dia je pon..

“arghh ak kene mintak maaf dgn Lyn..aishhh. geramnya ak..x habis2x pompuan menganggu pale otak ak..”

.....

~dinner tyme~

"mk Adam ingat esok..Adam nk pi kelantan"
"aishh Adam , kamu nk bwt apa kt sne..Dato' Kamal..tiba2x bersuara,"
“kamu jgn buat hal ..lagi..papa dah meluat benar dgn perangai kamu nie..apa nk jdi dgn kamu nie..dah lar..setiausaha kamu, kamu dah buang..nasib baik Linda repot kt papa tau..lau x..mmg kucar kacir syarikat kita..nk harapkan kamu..alamak lar alamak..Papa bgi kamu jawatan CEO tu, suh kamu belajar selok-belok syarikat tau..nie tidak..tatau dah papa ape nk jdi dgn kamu nie?”
"alah, pa, bukan Adam yg pecat dia..dia sendiri yg nk letak jawatan..pa boleh lar..Adam pergi nie pon, atas urusan syarikat"
Boleh lar pa..Adam janji Adam akn berubah."

 Adam terpaksa menipu..sb tahu..Dato'Kamal tegas orgnya..mesti x bgi kalau stakat nk pi jmpa kwn..

"suka hati kamu lar..bpe hari kamu akn ke sana"

Adam mula tersenyum..x sangka..papanya yg bermisai seperti sarjan tu..cair jugak dgn pujuk rayunyer..keh2x

"tatau lar pa..ala pa..x smpai smggu pon..lepas selesai..adam balik lar"

esoknya.Adam drive ke Kelantan..Aunty Mariam..suh Pak Jamil yg bwk Adam ke sana...tp katanya..biar larr dia pi sorang2x lagi pon KL ngn Kelantan bukan jauh mana pon.
Sesampai jea dia di Kota Bharu, dia tros call Lyn..dan gitau yg dia ad kt Kota Bahru dan nk jmpa Lyn secepat mgkin..atas urusan syarikat..

"aishh pelik betoi bdk sewel nie..smpai ke sini dia cri ak..biar betoi..syarikat ape kebendanya..kang ak daa latak jwatan..ishh x habis2x mnyusahkan hidup ak"

mereka berjanji untuk bertemu di Restoren Mak Su Nab..dekat2x jgk lar ngn berek  12.
.kg Lyn..

"assalamualaikum"
"yea Lyn silakan duduk"
"mimpi apa mamat nie. baik beno ngn ak.."
"Lyn sebenarnya. sy dtg nk jmpa awk..bukan ats dasar syarikat..lgipon awk kn da letak jwtan"
"Encik Adam perli sy erkk"
"ehh x lar..da mmg betol awk letak jawatankan..hehe
“ish dia nie”
“Lyn lagi satu, panggil jea sy Adam..lgipon nie bukan kt pejabat..

“amboih mamat nie..bermulut manis pulakk”

“Lyn sy sbnrnya nk mohon maaf atas sikap sy slama nie..yg mungkin buat awk meluat”

“ha mmg pon dah lme ak meluat ngn bdk nie”

Sempat lagi Lyn..membebel dlm hatinya

..entah lar Lyn..sejak kejadian tu..sy merasakan sy x berguna lagi hidup di dunia nie.."

Adam memulakan ceritanya..dia sendiri pon tatau npe dia nk crita kt Lyn kesedihannhya..lgipon Lyn hanyalah bekas setiausahanya sja..tp.."arghh crita je lar."

"Lyn, penah ke awk fikir bagaimana hati jika dicarik-carik oleh org yg kita benar2x cinta"

"adushh mamat nie wt ayt tacink ngn ak..dia nmpak cam serius nie..hmm kesian plak kt dia.."

"Lyn kenapa awk diam."
"eh x..sy..erkk..En.Adam..
eh sori Adam..awk jgn lar mcm nie..awk kene byk2x kan bersabar..yg lepas tuu biarlah lepas..awk kene memulakan hidup bru..byk lagi perempuan2x yg baik di luar sana..Adam awk kene kuat
..dah2x x yah sedih lagi..jom ptg nie kita pi main layang2x nk x?"

Lyn merupakan seorg wanita yg baik dan mudah melupakan kesalahan org lain. Dalam sekelip mata.dia dpt menjadikan si bdk sewel sbgai tmn rapatnya

begitulah..persahabatan diorg bermula..dr seorang bos yg garang bertukar menjadi seorag yg periang dn suka mengusik si bdk Lyn nie..
kt Kelantan..Lyn sempat bwk bos yg kini menjadi kwnnya berjalan2x melawat Negeri Kelantan..Encik Adam bernasib baik..kerana mase tu bulan 7..musim buah..so sempat jugak lar Lyn bwk pi ke kebun ayh nyer yg terletak di daerah Jeli..

"besarnya kebun ayh awk..byk plak tuu buah...huhu."
"x dk lar besar pon Adam..biasa2x aja..jom kita ke sana..kt sne lgi masak dan merah2x buah rambutan..jom2x.."
"oke"
"Lyn melompat2x mengait buah rmbutan"
"Adam hanya tergelak tgk gelagat Lyn"
"ishh awk nie..gelak plak..bukan nk tolong org"
"hehe oke lar..dia nie dah larr kecik..ad hati nk  kait buah nie plak,"
"eh jgn nk mengata plak yea.."
"hehe"

ternyata Adam berbadan tegak dan nmpak gagah..sekejap jea dijoloknya galah yg panjang..buah pon gugur..ke bawah..
Lyn mcm kanak2x riang mengutip buah rambutan..

"aduhh..sakitnya.."
"Lyn..kenapa nie.."
"kaki sy terkene"
"alamak ular"

to be continued

1 Orang Sweet:

deAnza-wAnda said...

gud story anyway.... will be waiting for da next chpter

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...