Kenangan Terindah: Episod 2

Tuesday, November 30, 2010

assalamulaikum dan slm senyum smua.hehe

oke post nie ak mmg berkira-kira dlm pale otak aku bahawa akn menjadi entry yg wajib aku tulis setelah ak mengalami pengalaman yg sedikit mencabar minda serta keberanian ak.."cehh berani ke? berani, berani..hehe

oke..jom straight pd point yg aku nk ckp terus..selepas wt clearence..naz ngn kina tolong belikan aku tiket..berikutan, ak x naik stu teksi ngn diorag untuk ke cs, kitaorg berpecah kepada 2 teksi..sb kitaorg smua ada 5 org.so lebih seorg, jdi kene berpecah lar..x kisah pon, asalkan smpai sudaa..hehe

oke bas naz kul 7.30, kina 9.15 aku plak kul 11..hadoi..ak yg paling jauh dan yg paling lmbt..so ak nk bwt apa..kat stesen bas lame2x kt situ..huhu..lagi satu dlm pale otak aku nie..takot gak ak fikir nk duk kt situ..sb mamat2x bangla ramai kat situu..sedikit fobia setelah ak bce berita ada seorg budak kene rogol ngn mamat bangla, lepas hampir sebulan bru dia gitau parent dia..dlm mase sbulan tuu dia jdi pendiam dan trauma.. Bila pikir psal tuu, ak jdi takot plak..sb area2x kul 10-11 mmg kurang org kt sne..huhu..ak pon risau gak..kina nk tggu kat situ..kul 9.15 bru naik..tp bila pk balik..kul 9.15 ramai lgi org..sb bas terakhir x silap ak mmg bas kelantan kul 11...x da bas dh kul 12..huhu..jdi reason pertama kenapa ak berkeputusan untuk lanjutkan mase ak di cs adalah "mamat bangla yg mengerikan" ..ak tahu x smua jahat..ada yg baik..tp yg jahat tu lar ak takot..huhu..

lepas main bowling, ak pon gitau naz,kak ila dan kina yg aku nk tgk wayang cter Ngankung dulu..so mgkin ak x de lar kene tggu lme sgt kt stesen bas..reason kedua, kenapa ak nk stay kt cs adalah sb..ak tanak tgk diorg pergi tgglkan aku..mksud ak diorg naik bas dan lambai2x kt aku..for sure ak akan rasa sedih..mase nk anta diorg kat depan cs pon ak daa rasa sedikit sebak..sekurang2xnya sebak ak dapat di gntikan dengan gelak ketawa aku bila kat panggung nanti coz, cter yg aku akn tgk, cter seram yg sgt lawak..hehe

so lepas anta diorg ke cs, ak terus menuju ke lift dan press no 5..mmg mse tu, ak sedikit mengalirkan air mata..ak pikir, mgkin x berpeluang jmpa diorg dlm mase terdekat if kitaorg ditakdirkan untuk tidak belajar bersama..huhu fikiran aku melayang sehinggalah lift terbuka dan smpai ke tingkat 5..tempat panggung..so ak cepat2x keluarkan tiket..dan suda hampir nk hulur tiket kt abang yg jage depan panggung tu..tiba2x..ak tgk, tiket yg aku hulur tu, adalah tiket bas..huahuahuahua malunya aku..giler betoi..dlm pale otak ak, naseb baik ak x smpat hulur lgi..lau x malu besar aku..hahahahaha bonggok giler aku nie..

oke kt dlm panggung ak tgk line sit aku D14..so aku cri sit aku..tp ak x duduk kt no 14...coz dekat ngan laki.huhu.so aku duk kat 12..kiri dan kanan aku x dk org.."ada suara2x macik mne ntah ckp..ish bdk nie tgk sorg2x.." suka aty ar..bukan ak wt benda x betol pon.hoho~..dlm mase sejam 45 minit tu, aku gelak jea kejenya..mmg sakit perot lar..cter nie sgt sgt sgt lawak..rugi tau x tgk..cepat2x serang panggung sesape area umah dia ada panggung lar..hehe lau ngri ak mmg x dk lar,,hoho~..

oke mse dlm panggung, ak sempat msj pak cik rosli suh dtg amik aku..sb ak rase takot lak nk amik teksi kt depan tuu..tp pak cik rosli balas..dia kate dia ad kt rumah..dan x bleh nk amik..hmm tp sblum tu ak ada mesej kina, ak ckp kt dia, aku sempat nk jmpa dia..coz waktu masih awal lagi..so aku berkira2x nk jamak takhir kt surau berdekatan ngn stesen bas lar..tp kina gitau..surau kt situ gelap gelita sb lampu rosak..hmm so x jdi lar ak nk solat kt sne dan aku terus menuju ke lift dan amik tingkat 4 untuk ke surau cs, ak tgk fudkot kat situ dah tutup..jam menunjukkan kul 9.05..eh awalnya dah tutup..desus ak sendirian..cepat2x ak letak kasut buruk tp aku syg kt depan surau dan amik selipar jepun yg disediakan dan menuju ke toilet untuk amik air smyg..pastu x sempat ak nk amik air smayang ada akak keling berteriak..dia kate toilet dh nk tutup..aku pon cepat2x keluar..so x sempat lar ak nk amik air smyg..dan lau nk amik tmpat lain aku takot t aku terkunci lak dlm surau..hmm..so aku terus menuju..ke bwh..untuk amik teksi dan ke stesen bas..ak nekad nk smyg kat sne je lar..

sblum turun ke bwh, aku sempat membelek2x bju kat tepi2x tu..hehe sempat lagi kan..tp entah kenapa..ada akak tu ashik tgk jea aku..hmm suka tgk org..pastu aku pon tersedar rupa rupanya, aku terlupa untuk tukar selipar ak..dan ak duk pakai selipar jepun tu..dah kemana2x dah..da lar selipar jepun tu besar..alamaKK..malunya aku...dlm hati aku..hahahahahahaha gelak giler2x ..aku nie mmg bonggok lar, bikin gempak di tengah2x  shopping mall..malu malu malu malu..ak terus cepat2x..ke surau tdi..dan menyarung selipar burukku..hehehehe..kemudian ak terus menuju ke bawah untuk pulang..smbil kepala aku sempat lagi menjenguk jenguk ..brg2x comel comel kt sne..hehe..

sesampai aja aku kt bwh, aku terus amik beg dan tahan teksi..mata aku tertumpu pada pak cik yg kelihatan baik dan bersongkok..hope dpt naik teksi dia..tp harapan ak meleset selepas mamat india..tunjuk dengan jari telunjukknya dan mengarahkan aku untuk ke teksinya..dlm hati hanya Allah yg tahu..ak mmg rasa berdebar,,huhu..

sampai aja ak kt stesen bas express, ak pon cepat2x turun..pak cik tuu ckp RM8..giler mahal nk mampos..cekik darah ke ape? baik ak jalan kaki..sje lar tuu dia cas aku mahal2x..suka kelentong student..geram aku..tp aku senyap je lar..telan amarah sendiri..kang x pasai2x dia angkot ak ke tempat lain..huhu~

oke..aku pon nk amik nset dan nk tgk kul bpe..tgk2x kedua2x nset ak dah off dan x dk bateri..aish mcm mne ak nk tgk jam nie..x kan aku nk tnya org..pastu tanya..kemudian tanya smpai lah kul 11..mcm mana nie..x kan aku nk balik ke cs dan beli jam baru (aku nie mmg x suka pakai jam, dri dulu lgi..aku mmg x pakai mana jam)..mmg keje giler nie..adushh macam mana nie..huhua ak ada stu idea..ak tekan on kat nset aku mgkin ada lagi sisa2x kuasa bateri yg sikit pon x pa..dlm hati berdoa..ada 1 % bateri pon x pa..tgn aku mengeletar..mgkin kerana takot..mcm2x ak pk dlm pale otak aku..terlepas bas mcm2x lagi lar..huhu~ oke nset dh on..aku pon cepat2x pergi ke alarm aku kunci kul 10.45 pm..kemudian aku off..dan aku berserah shaja pada Allah S.W.T.  bila fon aku bergegar, itu maknanya, aku kene.bgun dan terus usyar2x bas..oke yg tuu dah settle..

kaki aku melangkah laju ke surau berdekatan untuk menunaikan solat jamak takhir..secara jujur, aku bukanlah seorg yg warak..aku hanyalah insan lemah yg biasa..tapi meninggalkan solat bukanlah amalan ak..Tgn aku membuka pintu surau..ak tgk gelap gelita..gelap sgt2x sb lampu surau rosak..tp kipas menjadi.~..ak nmpak kain kain putih jea yg tersangkut di tingkap surau..mcm mana nie..dgn pantas aku tutup balik pintu surau..dan aku berdiri di depan surau..lama aku berdiri..berfikir..x kan lah aku nk tinggalkan solat aku semata2x aku takot..pastu aku pikir, aku nk takot apa..aku bukan nk masuk neraka pon, aku bukan nk gi wt maksiat pon,aku bukan nk buat perkara yg bukan2x- yg terlarang pon..aku nk pergi ke rumah Allah..subhanAllah..aku x boleh takot..Allah pasti tolong aku~

aku memusingkan badan aku dan membuka pintu surau kemudian melangkah slow2x..aku letak beg aku..dan bukak tudung..Aku tahu, air mata ketakutan aku dah bertakung..tgn yg menggeletar..mmg menunjukkan lmpu isyarat hijau iaitu ketakutan aku..ak betoi2x rasa nk peluk org aje tyme tuu..sb aku takut sgt..aku nk tdo rumah sorg2x pon aku takot..inikan pula nk duduk di tempat yg gelap sorg2x..huhu

Oke x kira..aku harus menyelesaikan hutang aku pada Allah iaitu solat.. aku mengangkat takbir pertama..diikuti manik-manik jernihku laju membasahi pipiku..aku sembahyang--
masuk rakaat kedua, air mata aku makin laju..dan aku sedar..aku sedang menangis..x dpt nk tahan..aku tatau lar kusyuk ke x smyg aku..yg penting aku kene selesaikannya..sb aku tahu pasnie..bas aku x kn berhenti lme di perhentian..tiba2x..aku merasakan..ada kilat kuat di kepala aku..rupa-rupanya lampu yg tadi rosak menyala..dan seluruh surau terang benderang..~alhamdulillah..selesai shja solat..aku menangis..dan mengucap syukur..pada Allah..aku bersyukur sgt2x ..tersedu sedan aku..huhu..

diatas sejadah itu juga lar..aku tarik beg aku..dan tgk fon aku..ntah mcm mne aku terasa nak on kan fon aku..tgk2x x dk lagi sign low battery malah..battery menjadi elok..dan aku sempat lgi msj2x member aku lepas tu..alhamdulillah aku bersyukur sgt2x pada Allah..huhu..

aku kemas brg2x aku..dan jam menunjukkan dekat2x kul 10..x lme lagi aku akn naik bas dah..huhu..aku menuju ke kedai untuk beli gula2x dan beli air..aku dahaga sgt2x..dan terasa lapar plak..x pa lar t aku makan kt perhentian..

bas aku smpai tepat kul 10.54..dan kul 11.02 bas suda jalan staright menuju ke Kelantan..hope sgt, aku akan selamat smpai..

pada kul 12.42 plak..bas ku berhenti di perhentian..dan kat sne aku mkn megy goreng dan air teh o' ais..hehe..kenyang alhamdulillah..

pada kul 1.15, bas bergerak dan smbung perjalanan kami..aku lena ats bas smpai kul 3 lebey.. tgk2x aku dh smpai Kelantan TM..x lama lgi smpai lar KB..

alhamdulillah kul 4.30..smpai ke Kota Bharu, tanah tempat aku lahir..aku cepat2x turun dan tgk mk dan ayh aku suda dtg untuk jemput aku.hehehhehe

Pengalaman yg mempunyai mcm2x perasaan nie, aku x kn lupa smpai bila2x..dan aku sgt2x menghargai pengalaman ini.. ;)

4 Orang Sweet:

kina said...

hehe..mcm2 la jadi..
tp yg boleh di jadikan ingatan..
Allah sentiasa ada utk hambanya kan..
may Allah bless all of us..
amiin.

Coffee Princess said...

YEA..sgt teruji tyme tu.huhu

Anonymous said...

naz:weh,giler la experience ko ni..spnjg ak travel kat serata dunia kan,ceh..dunia la sgt..haha..xpernah ak alami detik2 yg mndebarkan cam ko..ak mmg salute laa kat ko..congrats rihan..;)

Coffee Princess said...

NAZ: huhu..mmg kenangan terindah lar beb..wahahah

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...